Mara Coman, Fontys University of Applied Sciences - Eindhoven

Mara Coman, Fontys University of Applied Sciences - Eindhoven

Mara Coman este studenta la Fontys University of Applied Sciences, Information Communication Technology & Software Engineering si ne-a raspuns la cateva intrebari.

 

Cum te-ai descurcat cu limba cand ai inceput sa participi la cursuri si examene?

Am fost surpinsa de faptul ca olandezii verifica ceasul inainte de a spune “Buna dimineata”, “Buna ziua” sau “Buna seara”. De exemplu, daca este ora 11:58, se spune “Buna dimineata”, nu “Buna ziua”.

La scoala , pe langa un numar mare de studenti bulgari 😊), aveam colegi chiar si din Nepal si  St. Marteen, dar si cativa olandezi, chiar daca sunt la programul de engleza.

Referitor la studenti, a fost putin dificil sa ma acomodez cu diferite tipuri de accent in engleza, in special cand vine vorba de asiatici. Insa nu mi-a fost deloc greu sa invat in engleza, profesorii vorbesc foarte ok.

 

Cam cat cheltuiesti pe luna pe cazare, mancare , utilitati, manuale? Ce spun parintii de cheltuielile tale?

Locuiesc  intr-o camera , destul de confortabila, aflata intr-o casa in care mai sunt 4 studenti, chiria fiind 300 euro, inclusiv utilitatile. Parintii mei imi trimit pachete din cand in cand,  dar imi si gatesc singura, cheltuielile extra cazarii nefiind foarte ridicate. Conteaza foarte mult, oricum, orasul in care locuiesti, magazinele de la care faci cumparaturi si stilul de viata.

 

Care este orarul tau? Ai timp de distractii?

Orarul imi permite sa am timp si de distractii, in special la sfarsit de saptamana.

Fac  sport , ies in oras,  insa pe langa orele petrecute la scoala (in medie 24 h/saptamana), materiile necesita  mult mai mult lucru individual/in echipe(in cazul proiectelor) 

 

Care sunt activitatile din timpul liber? Cam cat cheltuiesti pentru ele?

Am abonament de 90 euro/an la centrul sportiv si pot fi practicate in jur de 100 de sporturi. Mancarea e destul de scumpa in oras, dar sunt si cateva restaurante acceptabile ca pret, iar pentru majoritatea puburilor se plateste intrare.

 

Cum ti se par profii? Ai mult de invatat?

Profii sunt dispusi sa te ajute neconditionat, ti se explica ceea ce nu intelegi, dartrebuie sa aprofundezi singur materia, se axeaza pe proiecte , pe lucrul in echipa, ai deadline-uri cu care sunt foarte stricti.

 

Pui in practica ce inveti? Crezi ca ce inveti la facultate iti poate ajuta pe piata muncii dupa ce vei termina?

Prin structura facultatii, “Aplied Sciences”, se pune accent pe situatii practice reale, situatii cu care te poti intalni pe piata muncii. Este si teorie, evident, insa exista un echilibru intre partea teoretica si cea practica.

 

Ti-ai gasit un job part-time sau ai vrea sa iti gasesti? Cat de dificil este?

Fiind anul I, m-am decis sa nu ma angajez, mai ales ca semestrul I este cel mai important. Am in plan sa-mi gasesc un job in anul II, dar nu sunt decisa. Cei mai multi studenti aleg sa se angajeze la McDonald’s, KFC sau drept curieri (de pizza, eventual) cu bicicleta.

 

Cat de importante sunt asociatiile studentesti in oras? Va ajuta la networking?

Exista o asociatie de studenti si in facultate, insa eu m-am inscris in LSRS Olanda. Pentru mine sunt importante, mi-a fost mai usor sa ma adaptez, iar in cazul meu, am intalnit romani doritori, ca si mine de altfel, sa isi promoveze tara in Europa.

 

Ce planuri de viitor ai? Ce greutate are o diploma de licenta de la universitatea ta in domeniul in care o sa vrei sa lucrezi?

Chiar zilele acestea trebuie sa ma decid cu privire la specializarea din anul 2, care poate fi una dintre Smart Mobile, Cyber Security, Applied Data Science etc. Dupa absolvire ma gandesc sa merg pe master, insa dupa o perioada in care imi propun sa lucrez in domeniu.

 

Esti multumita de programul si universitatea aleasa? Daca ai fi ramas in Romania, unde crezi ca ai fi fost in momentul acesta?

Da, sunt multumita pentru ca fac multa practica, fapt ce se cere de altfel. In Romania, cred ca se invata multa teorie, care de multe ori nu este utila. Aici se fac strict materiile care sunt necesare. Daca as fi ramas in Romania, probabil as incerca sa gasesc o

modalitate de a-mi continua studiile in strainatate :D.

 

Sfaturi pentru elevii care nu sunt decisi?

In clasa a XI-a am luat legatura cu studenti care erau deja in afara la studii, am incercat sa imi formez o perspectiva despre cum e facultatea in UK, Olanda, Danemarca, Germania. IntegralEdu m-a ajutat foarte mult, mi-a inlesnit colaborarea cu ei si mi-a oferit informatiile de care aveam nevoie.

<<Daca aveti posiblitatea sa studiati in strainatate, n-o ratati! :D>>

 

Pentru mai multe informatii despre Fontys University of Applied Sciences, click aici.