Elena, Avans University of Applied Sciences

Elena, Avans University of Applied Sciences

Elena a fost studenta la Avans University of Applied Sciences, unde a urmat un program de masterat in Graphic Design.

"Academia AKV St. Joost este micuta iar in programul de graphic design am fost 8 persoane la MA, dar asta a facut toata munca in echipa mai frumoasa, proiectele mai eficiente. Se lucreaza interdisciplinar, asa ca am lucrat mereu cu cei de la fotografie, animatie sau fine arts. E un mediu asemanator celui dintr-o companie mica, unde toti au propriul birou, pe care il aleg in functie de nevoile personale si lucreaza individual sau coopereaza. 

Nu sunt reguli, aproape deloc. In primul an majoritatea studentilor au probleme sa inteleaga sistemul self-learning specific unui master, tocmai datorita faptului ca ai libertate de organizare si nu trebuie sa respecti un anumit proces, subiect, program. Ai libertate de decizie totala asupra muncii tale, studentii isi pot alege subiectul tezei de master in functie de ce isi doresc, sunt doar criterii de assessment ce trebuie indeplinite. Profesorii vor sa stie ca te pozitionezi intr-un domeniu larg, ca esti interesat de subiecte care nu au legatura directa cu domeniul, ca faci cercetare (eu am avut un MA in cercetare, iar asta fost o mica surpriza fiind ca majoritatea celor care au ajuns aici nu au stiut ca este de cercetare). Se sustin activitatile in afara institutului de master, internship-urile, proiectele externe, proiecte cu alte academii si chiar proiecte intre un student si un profesor.

S-a pus deci accentul pe acumularea multor cunostinte care nu au legatura cu domeniul design-ului neaparat, in functie de subiectul pe care ti-l alegi pentru teza de master. Incepand cu anul acesta au schimbat denumirea programului, din Graphic Design in Situated Design, care defapt exprima mai clar faptul ca te situezi constient in domeniu si iti cunosti amprenta individuala si contributia ta. Se astepta ca dupa ce termini un MA sa iti cunosti foarte bine munca, stilul, modul de lucru si importanta cercetarii. 

Studenti in primul an de master se astepta sa fie cat mai exploratori, sa testeze lucruri noi si sa incerce ce nu au mai incercat inainte. In anul doi de master, vor veni cu o propunere coerenta a tezei lor de final. Primul an este menit sa te ajute sa realizezi pe ce anume vrei sa lucrezi un an intreg dupa.

Ca si facilitati, fiind si o academie mica, are loc schimb de servicii intre studenti. In general comunicarea se desfasoara mult mai usor, aproape ca intr-o familie. Profesorii si toti ceilalti fac parte din aceeasi familie. Academia este deschisa 24/24, asa ca in functie de programul ideal de lucru al fiecarei persoane, se poate lucra si pe timpul noptii si pe timpul zilei.

Personal, pot sa spun cu incredere ca a fost mai ales o experienta de viata nemaipomenita si in al doilea rand o experienta de studiu, care desi la inceput a parut dificila, s-a dovedit a fi, in final, exact ce aveam nevoie."