Cretu Ionut, Vrije Universiteit - Studii in Belgia

Cretu Ionut, Vrije Universiteit - Studii in  Belgia

Numele meu e Ioan Cretu si am 19 ani, nascut in anul 2000, deci ultima generatie din secolul 20 sau prima din secolul 21, depinde pe cine intrebi. Sunt nascut si crescut in Arad, orasul de la granita prin care toata lumea care pleaca “afara” trece, dar nimeni nu se opreste. 

 

Dar aceste detalii sunt mai putin importante. Sunteti pe pagina IntegralEdu, sunteti aici pentru informatii cu privire la studiul in strainatate – va spun din propria-mi experienta, ati venit unde trebuie. Acum mai bine de doi ani eram si eu in exact aceeasi pozitie ca si voi: voiam sa plec sa studiez in strainatate si eram intr-o continua vanatoare de informatii despre acest subiect, iar astazi sunt student in Belgia la Vrije Universiteit Brussels, incepand anul II la Stiinte Sociale. 

 

Daca va intrebati de ce am facut aceasta alegere,  cred ca avem cu totii, in mare, aceleasi motive – conditii de studiu superioare, oportunitati mult mai extinse, mediu academic modern, etc. Un lucru vreau, totusi, sa mentionez: Atunci cand am decis ca vreau sa plec la studii in strainatate, am luat aceasta decizie stiind ca studiul in strainatate este mai mult decat studentie – este o experienta. Din punctul meu de vedere, una eliberatoare. Odata aflat la sute sau mii de kilometri de tot ce iti este familiar, esti fortat sa iesi din zona de confort si in final sa te adaptezi unui context nou. Adaptabilitatea cu usurinta este pentru mine o calitate extraordinara, iar cine o poseda este o persoana care va avea mereu un mic avantaj fata de ceilalti. Tocmai din acest motiv am incercat mereu sa iau acele decizii in viata care ma imping spre a dezvolta aceasta parte din mine.

 

Plecand impins de la spate de aceste convingeri si dorinte, m-am inarmat cu multa rabdare si am inceput sa fac ce stiu eu cel mai bine – sa caut informatii. Cam pe vremea cand am inceput serios sa caut detalii despre tari si universitati, atunci am si decis ca vreau sa merg pe studii ce se axeaza, macar partial, pe „The Humanities” – IntegralEdu a venit, ulterior, si m-a ajutat sa restrang aceasta arie foarte generala asupra catorva programe. In tot acest proces, am analizat universitati din tari incepand cu Spania, terminand cu Suedia, and everything in between, m-am interesat despre programe care plecau de la istorie sau stiinte politice si ajungeau pana la management sau marketing.

 

Nu intamplator am dat aceste exemple de programe. La vremea respectiva ele reprezentau cele doua directii contradictorii din interiorul meu, pe care incercam sa le reconciliez. Era pe de-o parte pasiunea mea pentru tot ce inseamna politica si relatii internationale, un domeniu despre care stiam ca este plin de absolventi si cu oportunitati mai limitate de munca. Pe cealalta parte era zona de economie si management, un domeniu care nu imi displacea neaparat, dar care ma atragea prin faptul ca oportunitatile de angajare ulterioare erau mai atragatoare din toate punctele de vedere.

 

In mijlocul acestui proces de research, mi-a iesit in cale IntegralEdu. Am participat la Timisoara la targul educational World Education Fair, acolo unde am discutat cu reprezentantii diferitor universitati din strainatate. Discutiile nu s-au rezumat doar la programe, ci si la viata la universitate, aspecte sociale din tarile respective, dar si criteriile de aplicare. Acolo am realizat ca exista deja oameni care au o baza de date mult mai extinsa si care ma pot ajuta in tot ce inseamna procesul de a pleca la studii in strainatate. Odata ajuns acasa, primul lucru pe care l-am facut a fost sa intru pe site-ul agentiei si sa completez formularul de inregistrare. Am luat, mai apoi, baza de date cu universitati pe care ei o pun la dispozitie si am notat, in functie de programele care ma interesau, universitatile care mi-au atras atentia – asa am intrat prima data in contact cu Vrije universiteit Brussels.

 

Cu ajutorul IntegralEdu, mai precis cu ajutorul Iasminei Stroita, am reusit sa aplic la 4 universitati in total: 3 din Anglia si una din Belgia. Prin „am reusit”, vreau sa spun „a reusit”, deoarece singurul lucru de care eu a trebuit sa ma ocup a fost sa pun la dispozitie documentele necesare: fisa matricola, scrisori de intentie si recomandare, dosar cu diplome de la diferite activitati, etc. Intr-o perioada care era incarcata cu materiile de BAC si tot ce tine de absolvirea clasei a 12-a, IntegralEdu a fost pentru mine echivalentul prietenului care mereu este langa tine sa te ajute.

 

Din cele 4 universitati la care am aplicat, am fost respins la una din UK. Programele la care am aplicat au fost Stiinte Sociale in Belgia, Relatii Internationale, Istorie si Politica in UK. Am facut aceasta alegere in urma diferitelor discutii pe care le-am avut cu Iasmina dar si cu familia si cu mine insumi. Tot ce a mai ramas a fost Bacalaureatul si sa decid, intr-un final, unde vreau sa merg la facultate – notele pe care mi le-am asumat in momentul aplicarii nu au reprezentat o problema.

 

Poate va intrebati de ce am ales Belgia. Un prim considerent a fost orasul Bruxelles, un oras cosmopolit si sediul multor institutii Europene si internationale – deci o oferta bogata de internshipuri, daca nu chiar de joburi. Un alt aspect important a fost cel financiar – nu atat costul studiilor, deoarece in UK primeam acel imprumut, ci costul traiului, unul foarte ridicat in orasele din Marea Britanie. Mai apoi, in linie cu dorinta mea de a iesi din zona de confort, am considerat ca o tara in care se vorbeste o limba - 2 chiar - pe care nu le cunosc, ar reprezenta un imbold pentru a le invata, deoarece in Europa zilelor noastre sa vorbesti doua limbi nu mai e destul.

 

Dupa un an de la momentul sosirii (August 2019), pot sa spun ca overall sunt multumit de alegerea facuta, strict prin prisma asteptarilor mele. Sunt fericit sa spun ca studiez la o Universitate unde majoritatea profesorilor isi dau interesul, muncesc si se lupta pentru studentii lor. Un exemplu este o sedinta a conducerii universitatii de la finalul semestrului on-line (cauzat de Corona virus), in care un profesor se opunea vehement unui document de feedback general asupra acestui semestru. Si nu pentru ca el nu dorea sa afle parerea studentilor despre cum a decurs acest semestru, ci pentru ca el dorea in continuare ca feedback-ul sa fie organizat separat pe fiecare subiect/materie – pentru a afla personal ce poate imbunatati la cursurile lui, stiind ca mai mult ca sigur urmeaza inca un semestru on-line.

 

In momentul in care eu scriu acest mail, Marea Britanie a anuntat ca nu o sa mai ofere aceleasi tarife pentru studentii Europeni si nici accesul la imprumuturi, incepand cu anul 2021. Acest aspect o sa duca inevitabil la o crestere a numarului de studenti romani in tari precum Germania, Olanda, Danemarca – o selectie de tari oricum populare. Chiar daca Belgia este o tara mica si atrage un numar mic de studenti romani, din punctul meu de vedere este o optiune de luat in calcul pentru viitor.

 

Aceasta a fost experienta mea cu IntegralEdu si plecatul la studii in strainatate. Sunt fericit ca am ales sa plec pe acest drum si ca am ales ca IntegralEdu sa ma insoteasca – ajutorul lor a fost unul care m-a scutit de multe eforturi. Va astept in Belgia la o bere, o portie de ,,frites” sau o sesiune de examene. Succes la Bacalaureat si in tot ce v-ati propus sa realizati!

Citeste si